Autoritatile suedeze ar putea redeschide un dosar privind o acuzatie de hartuire sexuala  impotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Ancheta a fost redeschisa la cererea avocatului presupusei victime, au informat cei de la BBC luni. Procesul pe numele fondatorului Wikileaks a inceput in 2010, dupa ce doua femei l-au acuzat pe Assange (care locuia in Londra la vremea respectiva) de hartuirea sexuala a acestora in timp ce se afla la Stockholm pentru o conferinta WikiLeaks. Assange a negat de mult timp acest lucru.

In prezent, acesta ispaseste o sentinta de 50 de saptamani in inchisoarea britanica, pentru ca ar fi incalcat prevederile eliberarii sale pe cautiune in 2012. Assange a fost arestat imediat dupa ce a fost nevoit sa paraseasca ambasada Ecuadorului, luna trecuta, dupa ce azilul i-a fost revocat in urma unor imagini postate pe Wikileaks cu un jurnalist tarat in afara ambasadei de catre politia secreta ecuadoriana. A locuit acolo timp de aproape sapte ani pentru a evita extradarea in Suedia, cu privire la acuzatiile in legatura cu ancheta care tocmai s-a redeschis, si mai tarziu si in Statele Unite ale Americii, pentru rolul sau intr-o scurgere masiva de materiale clasificate. Departamentul de Justitie al SUA a numit aceasta scurgere drept “una dintre marile dezvaluiri de informatii clasificate din istoria Statelor Unite”.

Suedia a renuntat la a mai demara ancheta acum doi ani, in 2017, pe motiv ca nu putea continua in timp ce Assange continua sa ramana in ambasada Ecuadorului, insa procurorii au observat la momentul respectiv ca nu l-au achitat. Dupa arestarea sa, Elisabeth Massi Fritz, avocat al uneia dintre presupusele victime, a scris pe Twitter despre eforturile de redeschidere a anchetei autoritatilor suedeze impotriva fondatorului Wikileaks. “Nici o victima a violului nu ar trebui sa astepte noua ani pentru a vedea justitia servita”, a scris ea.

Cu toate acestea, SUA a inceput deja procesul de extradare privind taxa de conspiratie, iar decizia asupra tarii in care urmeaza Assange sa fie inchis in continuare le apartine oficialilor britanici, care “vor decide asupra ordinii de prioritate”, potrivit Autoritatii Suedeze a Procuraturii. Totusi, avand in vedere ca americanii il acuza de scurgerea majora de informatii clasificate ale administratiei de la Washington D.C, in timp ce suedezii au ancheta pentru hartuirea sexuala a doua fete in timpul unei conferinte Wikileaks la Stockholm, este un lucru clar ca prioritatea va apartine americanilor. La urma urmei, Assange este una dintre principalele tinte ale guvernului american, alaturi de fostul agent NSA, Edward Snowden, aflat in azil politic in Rusia, si el parte a uneia dintre cele mai mari scurgeri de informatii clasificate din istoria Statelor Unite. La inceputul acestei luni, Assange a refuzat sa se predea unei cereri de extradare din SUA in timpul unei audieri in Londra. Asta nu inseamna, totusi, faptul ca sansele sale de a fi extradat scad. Poate dupa ce-si indeplineste pedeapsa in Statele Unite, daca este condamnat si in Suedia, americanii il vor extrada suedezilor, in cele din urma. Vinovatia sau nevinovatia sa in cazul a ceea ce s-a intamplat in Stockholm este inca extrem de neclara.