China a amenintat ca se va riposta impotriva sanctiunilor impuse de Statele Unite celor de la Huawei, restrictii pe care guvernul chinez le catalogheaza ca o incercare de a restrange comertul international de catre presedintele american Donald Trump. Astfel, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang, a declarat ca Beijingul se opune tarilor care impun sanctiuni unilaterale companiilor chinezesti si ca va lua masuri. Sincer, nu este o reactie care ajuta compania in cazul acuzatiilor aduse Huawei ca ar colabora cu guvernul chinez pentru a le oferi informatii. Totusi, este vorba de o declaratie a unui membru al ministerului de externe de la Beijing, care se leaga de SUA inclusiv cu amenintari. 

Saptamana trecuta, in cadrul zilei de miercuri, administratia Trump a blocat efectiv utilizarea produselor Huawei de catre retelele americane. Ordinul nu numeste nicio companie, insa se stie sigur ca ii vizeaza pe cei de la Huawei. Adica, serios, au aparut zvonuri in presa ca pana si cei de la CIA ar fi fost inhrijorati de spionajul pe care compania il presta in serviciul Partidului Comunist Chinez. Evident, Huawei neaga ca produsele sale ar reprezinta o amenințare la adresa securitatii si declară ca este gata sa se angajeze intr-un dialog cu SUA. In timp ce Beijingul l-a acuzat pe Trump ca s-a angajat intr-o politica de sabotaj industrial prin utilizarea securitatii statului ca “un pretext pentru suprimarea afacerilor externe”.

“Îndemnam SUA sa înceteze aceasta practica si, in schimb, sa creeze condiții mai bune pentru cooperarea in afaceri”, a spus Lu. El nu a dat detalii despre modul in care China intentioneaza sa riposteze. Confruntarea asupra Huawei face parte dintr-un razboi comercial mai larg intre Statele Unite si China, ambele parti impunand tarife agresive pentru importuri.

Liu Xiaoming, ambasadorul Chinei in Marea Britanie, a declarat miercuri ca tara sa nu-si doreste neaparat un razboi comercial în Liu Xiaoming, dar ca nu-i este frică de unul si ar lupta daca este necesar. “China este întotdeauna deschisa pentru discuții, dar va lupta pâna la capat in cazul în care va izbucni un razboi comercial “, a scris el.

Ce a impus ordinul de sanctiuni al lui Trump?

Potrivit unei declaratii a Casei Albe, ordinul lui Trump urmareste să “protejeze America de adversarii straini care creeaza si exploateaza activ si din ce în ce mai mult vulnerabilitatile in infrastructura si serviciile tehnologiei informatiei si comunicațiilor”. Aceasta restrictie ofera secretarului de comert puterea de a “interzice tranzactiile care prezinta un risc inacceptabil pentru securitatea natională”, se adaugă în declarație.

Masura a fost salutata imediat de presedintele Comisiei Federale de Comunicare, Ajit Pai, care a numit ordinul “un pas important spre asigurarea rețelelor americane”.

Statele Unite restrictionasera deja agențiile federale de la utilizarea produselor Huawei si si-a incurajat aliatii sa evite utilizarea lor, in timp ce Australia si Noua Zeelanda au blocat folosirea echipamentelor Huawei la retelele 5G. In aprilie 2018, o alta companie chineza de tehnologie, ZTE, a primit interdictie de la a cumpara componente americane dupa ce a fost plasata pe aceeași “lista de entitati”. Si-a reluat activitatea dupa ce a ajuns la un acord cu SUA in iulie.