Pentru cei care considerau ca schimbarile climatice nu sunt o problema demna de luat in considerare, pana si aceste cifre pot fi alarmante. Nu este o problema care sa necesite miscarea tinerilor in suportul climei, mai ales a unei fetite de 16 ani numita Greta Thunberg, insa sunt statistici suficient de ingrijoratoare. Recent, s-a descoperit faptul ca planeta Marte are un nivel de oxigen mai ridicat decat ar fi crezut unii cercetatori. Evident, au aparut si oameni care sa sustina ca ar exista mai multe forme de viata pe planeta vecina si chiar voci care sa spuna ca ar putea fi colonizata in timp. Nu spun nu, insa tehnologia mai trebuie sa evolueze cel putin 100-200 de ani pentru ca acest scenariu sa poata fi luat in considerare. Ma intreb daca, pana atunci, schimbarile climatice nu vor afecta planeta intr-un mod iremediabil. Deja a fost distrus aproape in intregime stratul de ozon, la fel ca si 20% din sursa de oxigen a planetei in urma incendiilor din Padurea Amazoniana, cea mai mare padure din intreaga lume. A fost un caz in care s-au sesizat prea tarziu, motiv pentru care situatia actuala este destul de ingrijoratoare. 

Iar acum problema care cauzeaza motive de ingrijorare, oarecum, este nivelul dioxidului de carbon, care a crescut vertiginos fata de anii anteriori. A continuat sa creasca in 2018, nivelul dioxidului de carbon atingand un 407,8 parti pe milion, potrivit unui raport publicat luni de catre cei de la Organizatia Meteorologica Mondiala. Evaluarea sumbra vine cu doar cateva zile inainte de inceperea conferintei ONU privind schimbarile climatice pe 2 decembrie, evidentiind nivelurile in crestere ale celor trei gaze cu efect de sera care contribuie la incalzirea globala ca urmare a activitatilor umane. Evident, aceste activitati umane fiind poluarea excesiva. Iar unii spun ca pot reduce acest fenomen prin panouri de energie solara si alte tipuri de combustibil bio care sa nu dauneze stratosferei. Se pare, insa, ca suntem in cel de-al 12-lea ceas atunci cand vine vorba de prevenirea unei incalziri globale, iar fenomenul nu va putea decat sa ia amploare de acum incolo. Multumita, evident, neglijentei noastre atunci cand vine vorba despre mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, este un lucru pe care, fara urma de indoiala, il meritam. 

Ca idee, ultima data cand Pamantul a avut concentratii comparabile de dioxid de carbon in atmosfera a fost in urma cu aproximativ 3 milioane de ani, atunci cand temperatura era cu aproximativ 3 grade Celsius (5,4 grade Fahrenheit) mai calda, iar nivelul marii era cu pana la 20 de metri (65 de metri) mai mare. S-ar putea ajunge la aceasta stare de fapt a lucrurilor chiar si acum, pentru ca nimic nu mai este exclus atunci cand vorbim despre starea climei. Dovada concreta a fost faptul ca in tara s-au inregistrat temperaturi de 16-20 de grade si asta in noiembrie, cand ar trebui sa fie un frig care sa ne pregateasca de iarna. Fara indoiala, situatia climatica a Pamantului este alarmanta.