Poate ca nu ai auzit despre Lyft, pentru ca nu este o platforma de ridesharing disponibila si pe piata din Romania. De fapt, Lyft nu este disponibila in afara continentului nord-american, adica in Statele Unite, Canada si Puerto Rico (care e tot Statele Unite, avand in vedere faptul ca la ultimul referendum in privinta statutului insulei, a decis sa fie stat al SUA). Lyft este rivalul celor de la Uber pe piata din Statele Unite si se confrunta, in mare parte, cu aceleasi probleme. Avand in vedere faptul ca este o companie de ride sharing, deci una aparauta dupa Uber pentru a-i face concurenta, are aceleasi practici in ceea ce priveste soferii companiei. Prin faptul ca acestia sunt tinuti intr-un statut de contractori si nu de anagajati cu drepturi depline ai companiei. Motiv pentru care Lyft a primit o inderdictie in New York privind numarul de masini care au voie sa circule pe strazile orasului.

Insa nici soferii de la Lyft nu sunt mai presus. Pentru ca Lyft este o companie care este chiar mai putin selectiva decat Uber in legatura cu persoanele cu care colaboreaza in acest domeniu. Lucru care, evident, este departe de a fi unul benefic pentru pasageri. Pentru femei, mai exact. Cu alte cuvinte, rivala celor de la Uber se confrunta cu un proces ca rezultat al amalgamului de plangeri penale venite de la un total de peste 50 de femei. Si toate sustin ca au fost violate sau hartuite sexual de catre soferii care colaboreaza cu compania de ride sharing. De ce s-ar face tocmai Lyft vinovata pentru aceasta situatie? Pentru ca se presupune faptul ca compania era constienta de acest comportament inca de cand se inregistrau un val de plangeri intre 2012 si 2014. Dar ca nu a facut nimic in acest sens, nici pentru a ajuta femeile respective, nici pentru a indeparta din cadrul companiei pe soferii care se fac vinovati de un astfel de comportament. Care, in mod normal, ar trebui sa ajunga in spatele barelor de fier, cu acuzatiile de viol si sentinta pregatita de judecator.

Evident, compania este acuzata tocmai de acest lucru, ca a gestionat gresit acuzatiile companiei impotriva soferilor. Spuneam ca in mod normal soferii respectivi ar trebui sa ajunga la racoare, insa sunt unele cazuri in care compania le-a permis sa-si continue activitatea. De ce? Pentru ca Lyft incearca sa colaboreze cu cat mai multi soferi. Cu cat sunt mai multi soferi, cu atat numarul de clienti si de curse este mai mare, iar compania poate scoate profitul de pe urma acestei actiuni. 

Procesul impotriva companiei de ride sharing a fost intentat miercuri la o instanta judecatoreasca din San Francisco. Acuzatiile sunt mai grave decat ce am spus pana acum. Potrivit acestor persoane, a caror identitate ramane anonima, sustin ca Lyft nici macar nu a incercat sa efectueze verificarile de rigoare asupra soferilor, sa fie siguri daca acestia au antecedente cu astfel de incidente sau orice alta problema cu legea in general. Ceea ce este o problema.