Uniunea Europeana pune presiune pe Facebook, iar reprezentantii gigantului social media au ajuns sa fie ingrijorati in aceasta privinta. Asta pentru ca UE se afla pe ultima suta atunci cand vine vorba despre publicarea unui proiect de reguli menit sa franeze avansul companiilor americane si chinezesti din sectorul inaltelor tehnologii. Cel putin masuri care s-ar lua in privinta utilizatorilor din UE,un proiect de lege care sa limiteze propagarea online a unor discursuri incarcate de ura prin intermediul retelelor sociale. In acest context, pe parcursul zilei de ieri, Facebook a facut public un comunicat care tradeaza ingrijorarea gigantului din Silicon Valley fata de noile reguli.

Facebook a spus despre noul set de reguli al Uniunii Europene ca va pune piedici importante ratei inovatiei si libertatii de exprimare. Reprezentantii retelei de socializare clasifica initiativa drept o manifestare de ignoranta la adresa naturii internetului. Ceea ce, sincer, e un argument bun din partea Facebook; pentru ca internetul e plin de discursuri de ura in general. Desi ar trebui sa existe si un nivel la care sa fie gestionat acel discurs de ura, unul in care sa nu se intreaca masura intr-un mod in care ar putea deveni prea personal sau un mesaj prea puternic (gen un indemn la sinucidere si alte lucruri de genul). Intr-o oarecare masura, Uniunea Europeana exagreaza; intr-o alta masura, este vorba despre a controla dominatia retelei sociale in teritoriu european printr-un set de reglementari clare. Acelasi tip de reglementari de care cei de la Facebook se feresc in Statele Unite. 

„O astfel de restrictie va ingradi atat inovatia, cat si libertatea de exprimare (…) Adaptarea in online a normelor ce reglementează discursul offline ar putea fi insuficienta”, mentioneaza Facebook intr-un comunicat emis pe tema acestor discutii. Reprezentantii retelei sociale vor sa sugereze faptul ca in loc sa ia masuri preconizate, autoritatile ar trebui sa solicite companiilor crearea unui sistem de raportare a continuturilor si sa defineasca ce inseamna „continut ilegal”.

Totodata, cei de la Facebook mai au o problema si cu impunerea stergerii discursurilor de ura in maxim 24 de ore de la raportare. Compania dezaproba si solicitarea ca retelele de socializare sa stearga in maxim 24 de ore de la postare mesajele considerate a fi rasiste sau extremiste, sugerand ca reglementarile trebuie sa asigure un echilibru intre libertatea de exprimare si respectarea intimitatii.

Proiectul de lege al Uniunii Europene, care va deveni public in urmatoarele zile, include reguli care sa defineasca foarte bine posibilitatea utilizarii inteligentei artificiale in sectoare cu un grad de risc mai ridicat, cum ar fi sanatatea sau transporturile. Aceasta este doar prima parte a unui regulament mai amplu ce urmeaza a fi finalizat in urmatoarele luni. Evident, scopul principal al acestui regulament este sa atraga atentia asupra potentialului exploatarii datelor industriale ale UE de catre marile companii din domeniul tech. Si pentru a opri dominatia in mediul online a acestor companii americane sa se extinda si pe teritoriul Europei.