TikTok a lansat noi masuri pentru a combate negarea Holocaustului pe platforma sa, o campanie in parteneriat cu UNESCO si Congresul Mondial Evreiesc (WJC). Utilizatorii care cauta termeni referitori la Holocaust vor fi directionati catre informatii exacte cu privire la acest eveniment. Un total de 17% din continutul legat de Holocaust din aplicatia video fie a negat, fie a distorsionat evenimente, a spus Unesco. Cei de la TikTok au sustinut ca si-au depus „toate eforturile” in directia eliminarii discursului instigator la ura pe platforma video. Vorbind cu ocazia Zilei Memoriale a Holocaustului, TikTok a declarat, intr-un comunicat oficial, faptul ca, in momentul in care utilizatorii vor cauta un termen legat de Holocaust, vor vedea, de acum, un banner in partea de sus a paginii de rezultate care le va solicita sa viziteze site-ul web al WJC si UNESCO aboutholocaust.org pentru a afla mai multe detalii despre cel mai sangeros eveniment al celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, utilizatorii vor fi directionati catre site-ul web si daca cauta hashtag-uri precum #HolocaustSurvivor sau #HolocaustRemembrance. Cei de la TikTok au mai sustinut si faptul ca, in viitor, vor adauga un banner permanent in partea de jos a oricarui videoclip in care discuta despre Holocaust, care va directiona utilizatorii catre informatii autorizate.

„Credem ca educatia joaca un rol esential in eliminarea discursului de ura”, a spus Elizabeth Kanter, directorul de relatii guvernamentale TikTok. „Comportamentul plin de ura este incompatibil cu mediul incluziv al TikTok si vom continua sa depunem toate eforturile pentru a asigura mentinerea platformei noastre intr-un loc fara ura, valorificand, in acelasi timp puterea TikTok pentru a ne educa comunitatea [n.r. cu privire la ce a insemnat Holocaustul pentru evrei si pentru intreaga lume in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial].”

Educarea publicului mai tanar

Presedintele WJC, Ronald Lauder, a salutat noile masuri și a spus: „TikTok este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajunge la un public mai tanar, multi dintre ei neinformati in legatura cu ororile Holocaustului si, in special, susceptibili la dezinformare”. Evident, din moment ce, pe TitkTok, sunt o multime de creatori de continut care isi vor da cu parerea despre subiecte pe care, unele dintre ele, nu le inteleg in totalitate. Mai ales in momentul in care ating subiectele politice sau istorice mai controversate. Mai ales in aceste vremuri, in care pandemia a exacerbat amenintarea dezinformarii.

Cei de la UNESCO au declarat ca dezinformarea despre Holocaust si teoriile conspiratiei antisemite au „crescut dramatic pe platformele de social media” de la inceputul pandemiei si pana in momentul de fata. Criticii au spus ca marile platforme sociale si video trebuie sa depuna mai multe eforturi cu scopul de a combate aceste tendinte antisemite pe platformele lor, pentru ca acest mesaj poate circula si sunt o multime de oameni ce isi vor forma o opinie total gresita in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acea perioada. Introdu „Holocaust” în bara de căutare a TikTok si vei primi sugestii precum „Supraviețuitorii Holocaustului”, „Ziua Memorială a Holocaustului” și „Educativ Holocaust”. Dar, de asemenea, “Holocaust is not real” si “Holocaust and vaccines” – acesta din urma o referire la teoria conform carora milioane de oameni sunt ucisi in secret de vaccinurile anticovid.

In cursul lunii august, Centrul pentru combaterea urii digitale a acuzat marile platforme de socializare ca nu au reusit sa elimine mai mult de 80% din postarile antisemite de pe platformele lor. Cercetarea a acoperit Facebook, Instagram, TikTok, Twitter si YouTube. Desigur, problema promovarii acestui continut este una extrem de veche, avand in vedere faptul ca exista si platforme ce promoveaza nationalismul alb, radicalismul, antisemitismul sau doctrina islamista pe platformele acestor retele, iar unele dintre acestea au avut un impact real.