Gigantul social media Facebook si-a vazut utilizatorii activi zilnici (DAU) inregistrand o scadere, lucru ce s-a intamplat pentru prima data în istoria de 18 ani a companiei. Proprietarul Facebook, Meta Platforms, spune ca numarul de utilizatori activi au scazut la 1,929 miliarde in trei luni, pana la sfarsitul lunii decembrie, comparativ cu 1,930 miliarde in trimestrul precedent. Este o scadere suficient de mica avand in vedere numarul mare de utilizatori ce inca folosesc reteaua de socializare, insa este o scadere consistenta din toate punctele de vedere, ce face loc unei scaderi mai mari in cursul urmatoarelor trimestre. Este un semnal asupra faptului ca Facebook isi pierde din putere la nivel global. Astfel, comapnia a avertizat, de asemenea, ca se confrunta cu o incetinire a cresterii veniturilor in fata concurentei din partea rivalilor precum TikTok si YouTube, in timp ce agentii de publicitate reduc cheltuielile. Actiunile Meta au scazut cu peste 20% la tranzactionarea dupa orele de program din New York. Scaderea pretului acțiunilor Meta a sters in jur de 200 de miliarde de dolari (147,5 miliarde de lire sterline) din valoarea companiei la bursa.

Actiunile altor platforme de socializare, inclusiv Twitter, Snap si Pinterest, au scazut, de asemenea, brusc in tranzactionarea extinsa. Directorul executiv Mark Zuckerberg a declarat ca cresterea vanzarilor companiei a fost afectata, deoarece audienta, in special utilizatorii mai tineri, au plecat la rivali. Meta, care detine a doua cea mai mare platforma de publicitate digitala din lume, dupa Google, a mai spus ca a fost afectata de schimbarile de confidentialitate ale sistemului de operare Apple. Schimbarile au ingreunat posibilitatea sponsorilor sa-si masoare publicitatea pe Facebook si Instagram și ar putea avea un impact „de ordinul a 10 miliarde de dolari” pentru acest an, potrivit directorului financiar al Meta, Dave Wehner.

Venitul total al Meta, cea mai mare parte din vanzarile de publicitate, a crescut la 33,67 miliarde de dolari in perioada respectiva, depasind cu puțin predictiile pietei. De asemenea, au fost estimate venituri intre 27 si 29 de miliarde de dolari pentru urmatorul trimestru, ceea ce sunt venituri mult mai mici comparativ cu asteptarile analistilor. In timp ce compania a investit mai mult pe partea de video, cu scopul de a concura cu TikTok – detinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance -, aceasta castiga mai putini bani din aceste oferte decat feedurile traditionale Facebook si Instagram.

Insa Zuckerberg a spus ca este increzator in ceea ce priveste investitiile pe partea de video si de realitatea virtuala vor da roade, asa cum au facut-o pariurile anterioare pe reclamele mobile si pe Instagram. Dar, a remarcat el, compania nu a trebuit sa se confrunte cu un rival major in timpul schimbarilor anterioare.

„Echipele se descurca destul de bine si produsul crește foarte repede”, a spus el. „Lucrul care este oarecum unic aici este acela ca TikTok este deja un concurent atat de mare si, de asemenea, continua sa creasca intr-un ritm destul de rapid.” Si nu da semne ca ar putea scadea prea curand, sub nici o forma. Pentru fiecare trimestru din existenta sa, cifrele globale au fost indreptate intr-o singura directie. Cu toate acestea, in ultimii cativa ani, cresterea Facebook a stagnat in Europa si SUA. Acest lucru a fost mascat de cresterea numarului de utilizatori din restul lumii.

Facebook pur si simplu nu este la fel de popular printre tineri precum era inainte. Prin propria sa recunoastere, TikTok este un rival mult mai puternic. Dar mai sunt inca motive de ingrijorare pentru cei de la Meta, in afara de aplicatia de la ByteDance.