In ultima vreme, Rusia s-a aflat intr-o situatie in care a fost exclusa din anumite servicii, pe langa sirul de restrictii economice impuse de catre guvernele lumii impotriva tarii in contextul in care armata rusa a invadat Ucraina acum mai bine de o saptamana si duce o lupta pentru ocuparea tarii. Desigur, pentru invazia cu pricina nu este nimeni altcineva vinovat decat Vladimir Putin, insa din cauza deciziei acestuia au de suferit mai multi rusi care se trezesc cu averile inghetate in tarile straine (nu ca am plange soarta oligarhilor din lumea est-slava), cu conturile de Twitter, Twitch, Xbox, Microsoft si alte site-uri sau platforme social media banate doar pentru ca au IP-ul in Rusia, cu echipe de fotbal excluse din competitii europene din cauza faptului ca joaca i campionatul rus si asa mai departe. Sunt o multime de lucruri care ar putea fi spuse pe aceasta tema, insa unul dintre acestea este faptul ca lui Putin oricum nu ii pasa, pentru ca in ultima vreme a dus o campanie din ce in ce mai apriga pentru a interzice elementele occidentale pe internetul rusesc. Astfel, daca acum ceva vreme Rusia era conectata la serviciile de internet americane, in ultimul timp Putin a ordonat scoaterea tarii de la aceste servicii pentru a-si asigura propriul internet, similar cu cel al Chinei, care este cel mai cenzurat internet din intreaga lume. Internetul rusesc inca mai are legatura cu aceste site-uri occidentale, insa nu pentru mult timp, luand in considerare faptul ca Putin a inceput sa interzica din ce in ce mai multe publicatii occidentale, printre care si BBC. Pentru ca n-ar fi deloc benefic pentru ei ca astfel de informatii sa ajunga la publicul larg din Rusia. 

Ca urmare a deciziei lui Putin de a interzice BBC pe teritoriul Rusiei, directorii acestei publicatii au luat, la randul lor, decizia de a reda emisiunile radio cu unda scurta ale BBC in anumite parti ale Rusiei și Ucrainei. Sunt tare curios cum ar urma sa asculte rusii emisiunile BBC la radio. Probabil la fel cum ascultau si romanii Europa Libera in comunism, pe jos, cu volumul la minim si cu jaluzelele trase ca nu cumva vecinul x sa-l toarne la securitate. Asa si in Rusia, care desi parea la un moment dat ca face pasul spre a deveni o tara democratica dupa colapsul Uniunii Sovietice in 1994, ei bine, acest progres a fost oprit de ascensiunea lui Vladimir Putin la putere. Cele doua noi frecvențe de unde scurte difuzeaza patru ore de stiri in limba engleză in fiecare zi si pot fi preluate clar in Kiev si in anumite parti ale Rusiei.

„Se spune adesea ca adevarul este prima victima a razboiului”, a declarat directorul general al BBC, Tim Davie, intr-un comunicat. „Intr-un conflict in care dezinformarea si propaganda sunt raspandite, exista o nevoie clara de stiri reale si independente in care oamenii sa aiba incredere – si intr-o dezvoltare semnificativa, milioane de rusi se indreapta catre BBC”, a declarat acesta. „Vom continua sa oferim poporului rus acces la adevar, oricum putem”, este promisiunea lui Davie pentru rusi. 

Potrivit The Guardian, Rusia a inceput sa restrictioneze accesul la site-urile BBC la cateva ore dupa ce serviciul radio britanic a reimplementat frecventele de radio cu unde scurte pentru fosta republica sovietica. In urma invaziei sale în Ucraina, Rusia a blocat, de asemenea, accesul la Facebook si Twitter, precum si la magazinele de aplicatii Apple Store si Google Play. O masura menita sa previna raspandirea de “stiri false” pe teritoriul Rusiei.