In cursul zilei de vineri, un judecator federal american a respins un proces al fostului presedinte american Donald Trump, care a incercat sa obtina o ridicare a banului pe care acesta l-a primit pe contul sau de Twitter in urma cu ceva timp. Reteaua de socializare l-a interzis definitiv pe Trump in urma revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, dupa ce a ajuns la concluzia ca tweet-urile recente ale lui Trump au constituit un risc pentru siguranta publica. La urma urmei, tweet-urile respective au produs o reactie destul de violenta, mai ales avand in vedere faptul ca era contestat rezultatul alegerilor prezidentiale de anul trecut, in care actualul presedinte Joe Biden a reusit sa-l invinga pe Trump cu 51% inca din primul tur, astfel incat nu a mai fost nevoie de o a doua runda de scrutin. Ca urmare, Trump a incercat sa rastoarne rezultatele prin presiunea pe oficialii guvernamentali, sporind zeci de provocari legale fara succes si obstructionand tranzitia prezidentiala. Pe 6 ianuarie 2021, Trump si-a indemnat sustinatorii sa mearga la Capitoliu, pe care l-au atacat apoi, ducand la morți multiple si intrerupand numaratoarea voturilor electorale. Dat fiind faptul ca multe dintre aceste postari au fost pe Twitter, Trump a primit ban din criteriile mai sus mentionate.

In hotararea de 17 pagini de vineri cu privire la procesul lui Trump, judecatorul din San Francisco, James Donato, a remarcat ca „Primul Amendament se aplica doar prescurtarilor guvernamentale ale discursului si nu presupuselor prescurtari ale companiilor private”, cum ar fi Twitter. Aceasta constatare vine ca raspuns unui episod din iulie anul trecut, atunci cand Trump a intentat un proces in care a pretins ca Twitter l-a cenzurat si i-a incalcat dreptul la libertatea de exprimare, conform Primului Amendament. Procese similare care sustin cenzura si ca retelele sociale ar incalca Primul Amendament au fost respinse in mod repetat de instantele din intreaga tara. Dupa cum a subliniat Donato, Primul Amendament se aplica guvernului, nu companiilor private precum cele din spatele site-urilor de social media.

Twitter i-a dat ban contului lui Trump pe data de 8 ianuarie 2021, la doua zile dupa ce o mulțime dintre sustinatorii sai au luat cu asalt cladirea Capitoliului SUA intr-o revolta care a provocat moartea mai multor persoane, inclusiv cea a unui ofiter de poliție din Capitoliu. Twitter a spus ca interdictia s-a datorat „riscului de incitare la violenta, in continuare”. In timp ce a respins procesul lui Trump, Donato a lasat deschisa oportunitatea ca Trump sa depuna o plangere modificata, potrivit publicatiei americane CNBC.

Chiar daca ar fi ca interdictia lui sa fie ridicata, nu este clar daca Trump va reveni pe Twitter. In aprilie, fostul președinte a spus ca nu se va intoarce pe Twitter, ci ca va folosi propria sa platforma, Truth Social. De asemenea, nu este clar daca lui Trump i se va permite sa revina pe Twitter odata ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, va prelua controlul retelei de socializare. La sfarsitul lunii aprilie, Musk a încheiat o intelegere pentru a cumpara Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Iar Musk este pregatit sa schimbe radical o multime de lucruri referitoare la platforma Twitter, astfel incat nimeni nu este convins de faptul ca ar mai avea Trump loc pe un Twitter condus ce directorul executiv de la Tesla si SpaceX. 

Contactati de catre diverse publicatii din presa americana pentru a comenta aceasta situatie, nici reprezentantii Twitter, nici cei ai  lui Trump nu au raspuns imediat acestor solicitari din partea massmediei americane.