Facebook si Twitter se afla, inca o data, in fata Congresului pentru presupusa suprimare a parerilor conservatorilor. Gigantii tehnologici s-au confruntat cu acuzatii de la Senat miercuri, 10 aprilie, la doar o zi dupa ce Facebook si Google au participat la o alta audiere de amploare despre raspandirea nationalismului alb pe platformele lor. “Nu numai ca cele mai mari companii tech au puterea de a taia vocile cu care nu sunt de acord, dar aceste corporatii au si puterea de a aloca furajele unei persoane intr-un mod care [n.red aceasta persoana] sa fie de acord cu agenda politica”, a declarat Ted Cruz, un republican din Texas si presedinte al subcomisiei pentru Justitie a Comitetului privind Constitutia, din Congres, a declarat in declarația sa de deschidere. “Factorul ce face  amenintarea cenzurii politice sa fie atat de problematica este lipsa de transparenta”.

Ambele companii au negat acuzatiile Congresului ca si-ar forta o agenda politica. “Suprimarea continutului pe baza opiniei politice sau impiedicarea oamenilor din a vedea ce conteaza cel mai mult pentru ei este direct contrar misiunii Facebook”, a declarat Neil Potts, directorul departamentului de politica publica al Facebook. “Vrem ca Facebook sa fie un loc unde oamenii sa poata descoperi o diversitate mai mare de stiri si informații decat ar putea altfel”. Twitter a declarat ca a efectuat o analiza statistica a tweeturilor membrilor Congresului in pregătirea audierii. Compania a urmarit tweet-uri pe o perioadă de cinci saptamani, iar reteaua sociala sustine ca nu a gasit “nicio diferenta semnificativa statistic” intre accesul tweet-urilor de catre democrati in comparatie cu republicanii, a declarat Carlos Monje Jr., directorul departamentului de politici publice pentru SUA si Canada al Twitter.

In timp ce senatorii republicani au chinuit companiile de tehnologie, democrații au criticat tema audierii. “De zeci de ani, republicanii au batut mass-media presupus liberala intr-un efort de a lucra pentru refacere [n.red a increderii populare in partid]”, a declarat Mazie Hirono, un democrat din Hawaii. “Aceasta este politica.” Google a fost de asemenea initiat sa depuna marturie. Motorul de cautare s-a oferit sa-l trimita pe Max Pappas, seful departamentului sau de politica publica, insa o sursa familiara situatiei a declarat ca comisia a respins aceasta idee. In cursul ședintei, Cruz a declarat ca se va organiza de catre comisie o audiere separata, concentrata in special pe Google si implicarea sa in politica. Aceasta nu este prima data cand platformele tehnologice au fost acuzate de cenzura anti-conservatoare. In luna septembrie anul trecut, Sheryl Sandberg de la Facebook si Jack Dorsey, directorul executiv al celor de la Twitter, au fost interogati de catre parlamentarii GOP cu privire la o agenda politica de stanga a acestor companii. Directorul executiv al  Google, Sundar Pichai, a fost, de asemenea, invitat sa apara, insa a refuzat. Cand Pichai a depus marturie in decembrie, el a fost acuzat ca ar fi “sufocat” voci conservatoare.

Dupa cum am mai mentionat deja, sedinta Senatului vine la doar o zi dupa ce Facebook si Google au depus marturie in fata Comitetului Judiciar al Camerei in legatura cu atitudinea celor doua companii privind raspandirea online a nationalismului alb. Pentru a ilustra domeniul de aplicare a problemei, sectiunea de comentarii a videoclipului in care audierea era live pe YouTube a fost umpluta cu comentarii de hate, majoritatea dintre ele obscene, astfel incat site-ul detinut de Google a inchis sectiunea de comentarii a live-ului. Marti, Cruz a transmis sedinta Congresului pe pagina sa de Facebook. Spre deosebire de live-ul de luni, comentariile privind transmisia, pe pagina lui Cruz, erau civile.