Apple se alatura celor de la Facebook, Google, Microsoft si Twitter in demararea unui proiect de construire a unei modalitati mai usoare pentru ca oamenii sa transfere date in si in afara serviciilor online. Producatorul de iPhone s-a alaturat oficial platformei Data Transfer Project (n.r. Proiect pentru transferul datelor) sau DTP, o colaborare intre companiile tech care a fost lansata in iulie 2018. Tot Apple sunt cei care “militeaza” pentru restaurarea vietii private, aparent. De mentionat si faptul ca este o colaborare cu anumite servicii carora compania din Copertino li se opune intr-o oarecare masura, in alte conditii. Apple a dezvoltat un anumit tip de software care blocheaza colectarea de date de catre Facebook si Google, in cazul in care detii un iPhone. Acum, compania americana colaboreaza cu aceste doua companii pentru ca oamenii sa-si transfere mai usor datele in serviciile online. Interesant, mai ales prin prisma faptului ca au venit cu un program care anunta public: “recuperam viata privata”.

Si nu e singurul lucru in care sunt implicati cei de la Apple care e total contradictoriu cu campania “#RecuperamViataPrivata a utilizatorilor”. Apple a fost data in judecata de trei clienti ai serviciului iTunes, cei trei utilizatori sustinand ca compania americana cauta sa-si creasca veniturile cu orice pret, lucru care i-a indemnat sa vinda datele utilzatorilor catre companii terte. Deci, aceleasi practici ca si cei de la Facebook. Apple a fost acuzata ca ar extrage date ce includ nume complete, adrese de domiciliu, tipul de genuri de muzica preferate si lista cu achizitii de la utilizatori, cu scopul de a le vinde, inchiria sau dezvalui unor companii mai mici care platesc pretul potrivit pentru aflarea acestor informatii. Cei care au intentat procesul impotriva Apple afirma ca parti terte pot utiliza apoi aceste date pentru a adauga mai multe categorii, inclusiv varsta, sexul, venitul, educatia si starea civila. Doar in lumea tehnologiei moderne, datele utilizatorilor sunt cele care conteaza, vorba lui Zuck. In orice caz, este de remarcat nivelul la care a ajuns ipocrizia celor de la Apple. In fine.

DTP lucreaza la construirea unui „cadru comun cu cod open-source” care sa poata conecta oricare doua servicii online si sa permita utilizatorilor sa transfere fara probleme date intre platforme, potrivit site-ului web al proiectului. Utilizeaza API-urile si metodele de autorizare existente ale platformelor pentru a accesa date, apoi le transfera intr-un format comun. Si, desigur, le stocheaza in baza de date a ambelor servicii, sa nu crezi ca nu se intampla lucrul asta. Oricum pana in prezent, colaboratorii partenerilor si comunitatea open-source au inserat peste 42.000 de linii de cod si au schimbat peste 1.500 de fisiere, potrivit unui raport al grupului. Proiectul inca se afla, in momentul de fata, intr-o „dezvoltare foarte activa”, dar poti urmari progresul acestuia pe GitHub. Oamenii cu experienta tehnica o pot incerca, de asemenea, prin Docker si Code. Instructiunile de pe site-ul DTP noteaza ca vei avea nevoie de chei API de la serviciile pe care doriti sa le transferati date.