Retelele sociale si eterna lor problema cu problemele politice care pot sau nu sa fie abordate in cadrul acestora. E un cerc vicios fara sfarsit, daca e sa ne raportam la multitudinea de cazuri in care unii utilizatori au reusit, cu succes, o propaganda politica in favoarea unui partid de extrema dreapta sau stanga, atunci da, sunt deacord cu demersurile de a elimina genul de partide nationaliste care instiga la ura si violenta. Indiferent de orientarea acestora (national-crestini, nationalisti albi, islamisti sau ce or mai fi acesti distinsi utilizatori sau partide politice).  Insa, in aceste momente de profunda criza, in ciuda faptului ca nu exista o implicare directa a retelelor sociale in atacul armat de la El Paso, a crescut presiunea pentru retelele sociale, in special pentru cei de la Twitter.

Da, chiar daca planurile de atac au fost publicate pe 8chan, aka paradisul online extremistilor de orice orientare. Activistii pentru drepturile civile au cerut miercuri pe Twitter sa interzica nationalistilor si suprematistiilor albi accesul pe platforma retelei in urma atacului de la El Paso, Texas, la granita cu Mexicul. Atac care a lasat 22 de oameni morti. De ani de zile, companiile de socializare au facut presiuni mari pentru a combate discursurile de ura pe platformele lor, dar apelurile s-au intensificat dupa o serie de impuscaturi in masă. In martie, Facebook a spus ca va bloca continutul nationalist alb si separatist alb de pe platforma sa. Coalitia Change the Conditions, formata din peste 50 de grupuri de advocacy, solicita celor de la Twitter sa faca acelasi lucru.

“In timp ce alte platforme precum 8chan si 4chan ar putea fi centrul ideilor suprematiste albe, este Twitter unde aceste idei devin mainstream”, a declarat Steven Renderos, co-director al organizatiei non-profit Oakland MediaJustice. Poate pentru ca Twitter este un loc tolerant in privinta oricarei doctrine ideologice, sa fiu sincer. Este o retea sociala folosita mai ales pentru discutii politice si filosofice… doar ca sunt discutii initiate de americani cu IQ sub-unitar care se plang de anumite lucruri nesemnificative pentru societate. Si de lucruri care, in fond, nu au nici un sens. Internetul este cu adevarat un loc minunat in care sa-ti traiesti viata, nu?

Inculpatul pentru atacul armat de la El Paso pare sa fi postat un mesaj anti-imigrant plin de ura pe 8chan, dar mesajul s-ar fi extins si pe platformele de socializare mai mari, precum Facebook și Twitter. In această saptamana, presedintele Donald Trump a cerut companiilor de socializare „sa dezvolte instrumente pentru detectarea criminalilor in serie inainte ca acestia sa actioneze”. Ceea ce e o solicitare suficient de dura, pentru ca la urma urmei e internetul, deci nu poti stii exact cand va aparea un psihopat din asta sa actioneze. Ideea e ca, si acum cand nu e neaparat vina lor, tot platformele social media sunt trase la raspundere pentru atacuri teroriste. E un flashback vietnamez cu cele intamplate dupa atacul de la Christchurch cand s-a sarit (pe buna dreptate) la gatul Facebook si Twitter. Acum nu prea e cazul, sa fiu complet sincer.