Catalin Tolontan, redactor-sef la GSP, anuntase acum o vreme ca reteaua germana de telefonie mobila Telekom s-ar putea retrage din Romania. N-o sa-mi fie prea dor de ofertele de abonament cu 20 de lei lunar, la care sa primesc un amarat de Allview nu stiu care (nu am fost prea atent la aceste detalii), pentru fanii sportului, si mai ales cei ai fotbalului, consecintele pot fi suficient de grave.
Consecinte pentru fotbalul romanesc
Cu alte cuvinte, majoritatea cluburilor de fotbal din Liga 1, in afara de FCSB, Viitorul Constanta si poate CFR Cluj, traiesc doar din drepturile de televizare. Iti amintesti valul de insolvente care a facut furori in fotbalul romanesc acum ceva ani? Au disparut echipe de la Poli Timisoara la Rapid pana la FC Arges, Otelul Galati si FC Vaslui. Oricum, inca sunt multe cluburi in insolventa in momentul de fata, iar Dinamo si CFR Cluj, cele care au reusit sa iasa din insolventa dupa perioade mai grele, risca din start falimentul daca vor intampina din nou problem financiare. Si cele care sunt in insolventa in momentul de fata risca falimentul in cazul in care se pierd din drepturile de televizare. In fine, e campionatul romanesc, nu multi se mai uita in ziua de azi. Si totusi, se anunta o perioada apocaliptica pentru fotbalul romanesc atunci cand aceasta mutare se concretizeaza.
As putea spune ca va ajunge chiar in pragul colapsului financiar. Sa vedem cate cluburi vor putea sa traiasca cu banii din UEFA daca nu vor avea, in primul rand, posibilitatea sa se califice in cupele europene. Nu cred ca vom fi primul campionat falimentar, dar o sa urmeze o perioada Z, mai mult ca sigur.
In ce consta aceasta tranzactie?
Comapnia e compusa din doua divizii: cea mobila si cea fixa. Cea din urma este controlata de catre statul roman, fiindca reprezinta vechea Romtelecom inainte ca aceasta retea sa fie preluata de catre trustul german Deutsche Telekom, impreuna cu divizia mobila reprezentand fosta Cosmote. Deutsche Telekom, care ar fi ajuns la un acord de vanzare a respectivei divizii fixe catre Orange, alta dintre cele mai mari retele aflate telecom operationale pe teritoriul Romaniei. In concluzie, fosta Romtelecom ar ajunge sub controlul celor de la Orange, dupa vizita lui Srini Gopalan, membru in boardul DT, si a lui Charalampos Mazarakis, directorul financiar al grupului OTE, in Romania pentru o intalnire la Guvern. Se urmareste apoi si vanzarea diviziei mobile pentru a asigura retragerea completa a Telekom din Romania.
Intrucat statul roman detine 46% din Telekom Romania Communications, mostenite de la fosta Romtelecom, intalnirea dintre reprezentantii guvernului si cei ai OTE si DT era una extrem de necesara pentru finalizarea tranzactiei, compania germana avand nevoie de aprobarea autoritatilor.
Iar acum ca s-a rezolvat cu vanzarea diviziei de servicii fixe catre cei de la Orange, in prima saptamana a lui septembrie se va demara procesul pentru vanzarea diviziei de servicii mobile. Care e detinuta, in proportie de 70%, de catre cei de la Telekom Romania Communications, celalalt procent de 30% apartinand celor de la OTE.