Ah, Google loveste din nou. Abuzurile corporatiilor din Sillicon Valley, fatise, impotriva confidentialitatii utilizatorilor sunt ca o poveste fara sfarsit. O telenovela, si suntem probabil la episodul 4758937. Iar eu m-am saturat sa tot scriu despre acest subiect, insa nici nu pot sa tac atunci cand se incalca pentru a mia oara limita. Deci, da, pe langa acuzatiile de politici antitrust, Google se mai afla sub vizor si pentru incalcarea confidentialitatii utilizatorilor, dupa cum sunt sigur ca stii la fel de bine. Iti stie locatia prin intermediul functiei din sistemul Android, indiferent daca aceasta este activa sau nu, si are fisiere intregi cu cautarile tale. Sau cu tranzactiile tale, le ia de pe Gmail. Si, dupa cum spuneam in titlu, s-a atins o noua limita. Cu cat se descopera mai multe lucruri in acest sens, cu atat iti dai seama cat de putine stii de fapt in legatura cu anumit subiect. 

Despre ce e vorba, te intrebi? Pai, sa zicem doar ca gadgeturile Google Home si Nest Hub prezinta deja microfoane care asculta mereu inregistrarile prin care activezi asistentul vocal („OK, Google” sau „Hei, Google”). Acum, cel mai nou dispozitiv al motorului de cautare pentru casa ta, display-ul inteligent Nest Hub Max, prezinta o camera care urmareste intotdeauna o fata familiara. Da, deobicei fata respectiva e fata ta, evident, doar ca poate urmari la fel de bine si fetele familiei sau prietenilor. Google nu are pic de discriminare atunci cand este vorba sa urmareasca pe cineva. 

Cei de la Google se refera la aceasta functie prin denumirea Face Match si utilizeaza  tehnologia de identificare faciala pentru a-si aminti exact cum arati. Tu, familia sau prietenii. Dupa care, printr-o simpla apasare pe ecran, iti poti accesa datele tale personalizate, precum programarile din calendar si mesajele Google Duo. Ori de cate ori acest sistem de identificare faciala te recunoaste.

Nest Hub Max nu este primul produs care aduce tehnologia de recunoastere faciala – alaturi de considerentele legale si etice care vin alaturi de aceasta – in casele oamenilor. Evident, nici nu avea cum sa fie prima. Insa, este o actiune suficient de ostila din partea celor de la Google atunci cand vorbim despre confidentialitatea utilizatorilor care folosesc acest ecran inteligent. Vreau sa spun ca tehnologia de identificare faciala poate fi folosita pentru monitorizarea oamenilor, evident. Si se incearca un control din ce in ce mai mare in aceasta privinta in momentul de fata. In timp ce San Franscisco a devenit primul oras care a interzis fortelor de politie sa utilizeze aceasta tehnologie, Londra a devenit primul oras in care a fost admisa. Iar apoi Regatul Unit a devenit prima tara in care s-a declarat legala aceasta tehnologie, dupa ce o instanta judecatoareasca a dat un verdict pozitiv in acest sens in primul proces de clasa pe tema acestei tehnologii. Concluzia instantei respective este ingrijoratoare. 

In fine, ideea e ca, in momentul de fata, Google apeleaza la aceeasi tehnologie si exista motive solide de ingrijorare. Corporatia americana deja stie unde te afli, cum arati, iti face profilul pe baza cautarilor. Deci, esti monitorizat, amice. Toti suntem. Iar daca ai Nest Hub, e din ce in ce mai rau.