Industria tech a devenit o reala bataie de cap in ultima vreme, presarata cu scandaluri in materie de confidentialitate, cenzurarea vocilor conservatoare, acordarea permisiunii politicienilor de a minti oricand isi doresc, politici anti-trust, tratament inuman al angajatilor din depozite si alte astfel de acuzatii. Mai nou nu trece o zi in care sa nu vezi o stire pe BBC sau pe CNN legata de modalitatea in care Google, Facebook, Amazon sau Apple s-au mai angajat, din nou, in astfel de practici monopoliste, multe dintre ele ilegale. Cel putin anul 2019 a fost mai plin de controverse pe aceasta tema ca niciodata. 

A aparut pana si o campanie pentru a reduce influenta acestor corporatii prin a le separa de miciile companii care ofera servicii populare. Ce-i drept, o campanie in care s-a remarcat cel mai mult Elizabeth Warren, care incearca sa obtina sprijinul Partidului Democrat pentru o candidatura la presedintia Statelor Unite la alegerile de anul viitor. Deci, din start, o campanie sortita politizarii maxime, desi nu cred ca Warren va obtine sprijinul democratilor avand in vedere cat de multi aspiranti la presedintie sunt in Partidul Democrat. Nu vad ce ar avea in plus Elizabeth Warren fata de Bernie Sanders si ceilalti care aspira la presedintia SUA.

Dincolo de politica Statelor Unite, avem un nou caz de companie tech despre care apar astfel de stiri. Da, dupa cum se intelege din titlu, este vorba despre Google. Care se confrunta cu acuzatii in privinta unui instrument intern pentru browserul Chrome al companiei. Unii angajati isi fac griji ca acest instrument este destinat sa monitorizeze angajatii care organizeaza proteste si sa discute probleme de la locul de munca. Pentru ca se stie ca angajatii Google sunt printre cei care se implica activ in proteste fata de poltica companiei. Pentru a ocoli instrumentul, unii angajați au apelat la alte browsere. Acest lucru a determinat cel putin un inginer de securitate de la Google sa isi exprime ingrijorarea cu privire la posibilele vulnerabilitati pe care le poate aduce utilizarea unui software extern.

Instrumentul este o extensie software pentru browserul Chrome, care este instalat pe toate computerele angajaților. Este conceput pentru a fi activat atunci cand angajatii companiei creeaza evenimente in calendar care includ peste 100 de persoane sau folosesc mai mult de 10 camere. Google a spus ca instrumentul este un memento pop-up care solicita oamenilor „sa fie atenti” inainte de a stabili intalniri mari. Insă unii angajati au acuzat conducerea Google ca incearca sa pastreze date despre aceste mari adunari ale angajatilor. Cei de la Google au numit aceste afirmatii „categoric false” si au spus ca scopul instrumentului este reducerea spamului in calendar.

Doar ca nu stiu cine ii mai crede in momentul de fata. Din nou, nu este un secret faptul ca angajatii Google sunt printre cei mai activi atunci cand vine vorba de campanii impotriva intregii industrii tech. Nu doar a companiei la care lucreaza, fata de care au existat o multime de proteste. Care s-ar fi lasat cu represalii, iar cei de la Google mai au curajul de a spune ca aceste afirmatii sunt false cand faptele vorbesc pentru compania americana mai mult decat vorbele.