Orasul Rotterdam a confirmat faptul ca va demonta un pod istoric pentru a permite trecerea unui superyacht construit pentru fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Iahtul de lux record este construit de firma olandeza Oceanco si a colaborat cu domnul Bezos in cursul anului trecut. Se raporteaza ca nava are 417 ft (127 m) lungime si este prea inalta pentru a putea trece prin podul Koningshaven. Un purtator de cuvant al primarului a confirmat planul reporterilor, domnul Bezos fiind pregatit sa plateasca factura prin Oceanco. Este aberant, totusi, ca se renunta la un simbol istoric al orasului cu scopul de a-i face loc lui Jeff Bezos cu iahtul. Olanda este o tara cunoscuta pentru podurile si digurile sale, o tara aflata cu mult sub nivelul marii, motiv pentru care au trebuit sa-si construiasca astfel de constructii pentru a nu permite apei sa intre in orase acum multe secole. Amsterdamul este un fel de Venetia daca aceasta ar fi capitala unei tari membre a Uniunii Europene, iar Rotterdamul este unul dintre cele mai importante orase ale tarii. 

Au aparut rapoarte in cursul zilei de marti, in presa olandeza, conform carora sectiunea din mijloc a podului orasului olandez, cunoscută local sub numele de De Hef, va fi indepartata temporar pentru a permite ambarcatiunii de 130 de picioare (40 m) inaltime sa traverseze. Miscarea este una controversata, mai ales avand in vedere faptul ca acest pod de otel are o istorie lunga, iar acum este un monument national. Anterior, a trecut printr-o renovare majora, care l-a scos din functiune din 2014 pana în 2017, cand oficialii au spus ca nu va mai fi demontat.

„Este singura cale către mare”, a adaugat un purtător de cuvant al primarului.

Sentimentul a fost preluat de liderul de proiect al autoritatilor locale din Rotterdam, Marcel Walravens, care a spus ca nu ar fi practic sa se termine constructia iahtului in alta parte. El a declarat pentru site-ul web Rijnmond ca proiectul este „foarte important” din perspectiva economica si a citat reputatia Rotterdamului ca si „capitala maritima a Europei”. 

„Constructia navala si activitatea din acel sector reprezinta un pilon important al municipalitatii”, a spus el.

Bogatia celor mai bogați din lume, „dublată în pandemie”

Dl Walravens a declarat unui ziar local ca proiectul va avea loc, cel mai probabil, in vara, oficialii sperand ca sectiunea poate fi indepărtata si inlocuita in cateva saptamani. Detaliile despre comanda de iahturi personalizate de lux construita de Oceanco au aparut in cursul anului trecut. Compania ramane ferma in ceea ce priveste discretia fata de zvonurile care circula prin presa, dar o biografie Bloomberg despre Bezos in 2021 a parut sa confirme zvonurile ca el ar fi proprietarul. Cunoscuta sub numele de Y721, nava va fi cea mai mare de acest gen din lume, potrivit Boat International. Se zvoneste ca se laudă cu o multime de caracteristici de lux. 

Mișcarea a fost criticata de politicianul ecologic local Stephan Leewis pe Twitter, care a descris „daramarea frumosului nostru monument national” drept „un pas prea departe”.

Forbes estimeaza ca fondatorul Amazon are o valoare mai mare de 175 de miliarde de dolari (130 de miliarde de lire sterline), ceea ce il plaseaza in prezent pe locul trei in topul celor mai bogati oameni din lume. Pe langa faptul ca are un gigant in industria comertului electronic cum e Amazonul, Bezos mai detine si ziarul Washington Post si compania spatiala Blue Origin. Ceea ce ii da un anumit control, mai mare asupra unor anumite baze de date, ar spune cei care il contesta. Nu se stie exact care este adevarul, insa posibilitatea ar fi una de luat in considerare, cel putin in teorie.