Notiunea de criza economica este una din ce in ce mai exploatata in ultimul timp, mai ales avand in vedere faptul ca pandemia si razboiul din Ucraina au lasat lucrurile intr-o directie in care preturile au crescut la multe dintre cele necesare, incluzand alimente si combustibili. In cazul din urma, este un fapt datorat direct embargo-ului pe care Occidentul l-a impus asupra petrolului rusesc ca parte a sanctiunilor impuse impotriva Rusiei pentru invadarea tarii vecine… nu ca ar avea efect avand in vedere prezenta trupelor rusesti in Donbas, unde mai si castiga teritoriu. In orice caz, situatia nu este una chiar roz in momentul de fata. Inflatia este la cel mai inalt punct dintr-o generatie, Dow Jones Industrial Average a scazut cu peste 10% de la inceputul anului, iar rata fixa ​​de 30 de ani la o ipoteca aproape s-a dublat incepand din iunie 2021. In cercurile financiare, se vorbeste tot mai mult despre inceputul unei recesiuni. Iar in momentul in care economia intra intr-o perioada de criza, este mult mai greu sa traim in limitele posibilitatilor noastre, sa economisim, sa investim si sa ne atingem obiectivele financiare. De asemenea, poate fii mai usor sa intri in panica.

Intr-un moment ca acesta, merita sa reflectam la ceea ce se intampla intr-o recesiune, sa analizam datele pentru a determina daca chiar trecem printr-un asemenea moment si sa identificam modalitati de a mentine o perspectiva istorica pentru a vedea cat de afectati am fii de un astfel de scenariu. “De asemenea, merita subliniat faptul ca perioadele de scadere sunt temporare si ca, in timp, atat bursa, cat si economia incep usor usor sa isi revina. Nu vreau sa minimizez gravitatea si greutatile vremurilor. Dar poate fi util sa revizuim modul in care s-a comportat economia in trecut pentru a evita miscarile irationale sau cheltuitul impulsiv de bani. Pentru aceasta, putem invinui in mare parte partinirea recenta, inclinatia noastra de a vedea ultimele noastre experiente ca fiind cele mai valide. Este ceea ce i-a determinat pe mulți sa paraseasca piata de bursa in 2008, cand S&P 500 s-a prabusit. Situatia in momentul de fata nu este atat de grava. Cel putin nu in acest moment, o eventuala recesiune ar putea fi mai grava decat cea din 2008. 

„Este tendinta noastra umana de a proiecta trecutul imediat in viitor pe termen nelimitat”, a spus Daniel Crosby, director comportamental la Orion Advisor Solutions si autorul cartii The Laws of Wealth. „Este o comanda rapida care economiseste timp, care functioneaza de cele mai multe ori in majoritatea contextelor, dar poate fi aplicata gresit pe piețele care tind sa fie ciclice”, a spus Crosby.

Inainte de a face o reactie neclintita fata de portofoliul dvs., de a renunța la achiziția unei case sau de a o pierde din cauza nesigurantei locului de munca, poti lua in considerare aceste analize bazate pe diagrame din ultimele trei decenii. Speram ca aceasta prezentare generala bazata pe date va oferi un context mai larg si un impuls pentru a profita la maximum de banii tai, mai ales ca in ziua de astazi banii sunt mult mai greu de obtinut. Cea mai indicata ar fi reducerea costurilor suplimentare, pe tot felul de lucruri care nu isi au rostul. In felul acesta, ai putea chiar economisi bani pentru zile negre sau pentru proiecte de mult uitate, pe care nu ai cum sa le pui in aplicare in acest moment din cauza situatei financiare in timp ce incerci sa iti oferi strictul necesar in viata de zi cu zi.